VUURWERK

11 - 14 december 2024

VUURWERK is een meerdaags feest  
waarbij we S T I L staan  
en in B E W E G I N G komen  
bij wat je krijgt, voelt, beleeft   
en doorgeeft.  
Van 11 tot en met 14 december 2024 in De Grote Post.  

VUURWERK is zitten, luisteren, voorlezen, rolschaatsen, proeven, dragen, tekenen, dansen, dansen dansen…

Het volledige programma ontdek je vanaf nu hier online. Hou onze socials in de gaten voor updates en nieuwe namen. 

Bij De Grote Post vind je ook een papieren programmabrochure. Aarzel niet om eentje te halen. 

Programma

  • Dansen - Slotfeest VUURWERK

    VUURWERK: WAT BEWEEGT JOU?
    za 14 dec

    Onze post-dj's spelen opnieuw ten dans!

    Rock’-n-roll gekruid met wat funk. Disco op een bedje van chanson. Nu eens eigenwijs, dan weer netjes in de pas. Onze post-dj's Kristof, Yannick, Sanne, Ronald en Pascal laten je alle hoeken van de dansvloer zien. En jij? Hoeft enkel je dansbenen mee te brengen naar dit gratis dansfeest. 

  • Rolschaatsdisco

    VUURWERK: WAT BEWEEGT JOU?
    za 14 dec

    Alles loopt op rolletjes op onze laatste VUURWERK-dag. Want dan toveren we onze Lokettenzaal om in een kleurrijke rolschaatsbaan.

    Kom alleen, of samen met vrienden. 

    Schuifel voorzichtig wat aan de rand, of zoef als een vrolijke vogel over de piste. 

    Blaas het stof van die glitterkleren die je nooit durft aandoen, of hul je in je meest speelse outfit. 

    DJ Yoko on a roll zoekt nu al de meest funky dansplaatjes en dromerige liedjes bijeen voor een namiddag vol dans- en rolschaatsplezier.

    Heb je geen rolschaatsen liggen thuis? Dan kan je een paar lenen bij ons.

    Theatermaker Michiel Soete creërde samen met een groep enthousiaste OKAN-leerlingen uit Oostende deze rolschaatsbaan. Samen met de kinderen van vzw ARTKOS zorgen zij voor een bijzonder en onvergetelijk openingsmoment. 

  • POT-up - Verhalen in bokalen

    Silke Thorrez, Fikry El Azzouzi, Yamen Martini, Nadia Alhassanat e.a.
    VUURWERK: WAT GEEF JE DOOR?
    vr 13 dec

    Wat je niet gezegd krijgt met woorden, kan je soms met eten vertellen. Aan heel wat recepten hangt een herinnering vast, heel wat gerechten barsten van toewijding, nostalgie en liefde. 

    Tien Oostendenaars gingen aan de slag met voedselresten. Samen met een professionele chef (Jan Wydooghe) werken ze eigen recepten uit om die verloren groenten te bewaren: van chutneys tot azijn, van gepekelde citroenen tot paprikapasta. 

    De inspiratie voor die recepten halen ze uit familiegerechten, ontmoetingen, gekoesterde herinneringen. Ze vertellen heel vaak iets over de plek waar iemand is opgegroeid, de mensen die ie liefheeft, de samenhorigheid in een gemeenschap, de geborgenheid van een gezin, en de eindeloze liefde voor een plek … Vaak zijn het heel persoonlijke verhalen met een universele weerklank.

    Schrijver Fikry El Azzouzi en theatermaker Griet Dobbelaere sloegen de handen in elkaar, gingen in gesprek en verzamelden Silke Thorrez, Yamen Martini, Nadia Alhassanat en Ona-Lisa Van Haver rond zich om je via woord, muziek en beeld kennis te laten maken met deze tien verhalen. 

    En dus kan je tijdens VUURWERK in primeur kennis maken met de 10 nieuwe gerechten van POT-UP. Je kan als eerste proeven van de verhalen en kennis maken met die mooie ondernemende Oostendenaren vol liefde voor eten. 

    Een initiatief van Antenne & Stad Oostende, in samenwerking met De Grote Post & EIT food. 

    TIP: Na de voorstelling kan je de POT-up-bokalen meteen ter plekke kopen, in een feestelijke geschenkverpakking. Ook op de laatste VUURWERK-dag zijn ze te koop in De Grote Post. Daarna zijn ze te verkrijgen bij Antenne.  

    Laat je inspireren door een verhaal in een bokaal. Door jouw aankoop draag je bij aan een stad waar niemand zonder eten hoeft te zitten. De opbrengst gaat rechtstreeks naar de werking van de sociale kruidenier, en dus naar mensen in armoede. Samen bouwen we aan een inclusieve voedselstrategie voor elke Oostendenaar.  

  • De Grote Post i.s.m. Vesaliusinstituut

    Vrolijke voeten
    VUURWERK: WAT GEEF JE DOOR?
    vr 13 dec

    Om anderen te kunnen dragen, sta je maar beter zelf stevig op je voeten. En die voeten mogen we dus ook in de watten leggen. 

    Leun even achterover en geniet van die onverdeelde aandacht voor jouw lieve lijf. De zachte handdoeken en fluwelige lotions liggen al op je te wachten. De wasbekkens met lauwwarm water worden gevuld. En de zorgzame handen van de leerlingen van het Vesaliusinstituut staan klaar om jouw vrolijke voeten aandacht te geven. 

    Boek graag jouw afspraak voor een van onze sessies voetverzorging, of beproef je geluk op den bots als er nog vrije plekken zijn. 

  • Wie draagt jou?

    Suzanne Grotenhuis, Zoë Ghyselinck, Annelore Maesen, Siska van Daele, t a s t b a a r en THERE THERE Company
    VUURWERK: WIE DRAAGT JOU?
    do 12 dec

    Alleen als je je gedragen voelt, kan je ook anderen dragen. En dus is onze tweede VUURWERKavond er eentje in het bijzonder samen met zij die die zorg dragen en zorg zien, met mantelzorgers en geliefden, met wie zorg kan geven en wie zorg nodig heeft. 

    Een gesprek met Suzanne Grotenhuis (auteur van Waar zijn de wolken, theatermaker bij De Nwe Tijd) en Zoë Ghyselinck (letterkundige, mede-bezieler van de opleiding Literatuur & Zorg aan de UGent) over zorgen voor elkaar. Over om ons heen kijken en de anderen zien. Over blijven wandelen en durven stilvallen, en de moed die beiden vragen. Over een hoofd vol mist en handen die helpen dragen. Over het ongemak dat bij verdriet komt kijken. Over verhalen vol beweging die doen stilstaan. Over boeken als dekentjes vol troost. Over iets fixen terwijl je niet weet wat er stuk is. Over soms niet weten wat je wil, en in elkaars twijfel willen thuiskomen. Over meestappen in een wereld die groter is dan jezelf. Over misschien wel ons diepste verlangen: verbinden met elkaar. En fuck loslaten.  

    Een gesprek met Annelore Maesen (regioverantwoordelijke Palliatieve Thuiszorg en voormalig hoofdverpleegkundige Psychische geriatrie AZ Oostende) en Siska van Daele (auteur, Letterist, mantelzorger) over zien wat aandacht echt betekent, binnen de muren van een ziekenhuiskamer, een woonzorgcentrum of een andere zorgcontext. Hoe kunst kan troosten en verhalen kunnen verbinden. Hoe we ook beter voor onze zorgdragers kunnen zorgen. 

    Zanger en muzikant Joey Brocken van collectief t a s t b a a r speelt een live-soundtrack voor deze avond. In primeur kunnen we een director’s cut van de mini-documentaire t a s t b a ar tonen.

    De avond wordt gehost en de gesprekken in goeie banen geleid door Pieter Martens.

    De acrobaten van THERE THERE Company nodigen je graag uit om deel uit te maken van hun acrobatische bouwsels in Hugs & Handshakes. Een duet mondt uit in een groepschoreografie, een handdruk en een schouderklopje leiden tot acrobatentoeren op spectaculaire hoogten. De grenzen tussen performer en publiek vervagen, balancerend op spontaniteit en repetitie. Eén iets staat vast. Als we elkaar niet dragen, geraken we nergens. Deze voorstelling is een work in progress.

    Zin om de acrobaat in jezelf te ontdekken en deel te nemen aan de performance van Hugs & Handshakes?  Stuur een mailtje naar ikdoemee@degrotepost.be.

  • DJ Pulle

    T-Dansant
    VUURWERK: WIE DRAAGT JOU?
    do 12 dec

    Op onze tweede VUURWERKdag schudden we onze dansbenen los. 

    Iedereen is welkom voor een hucklebuck hier en een meezinger daar. In het bijzonder heten we mensen met een zorgnood en hun mantelzorgers welkom. Om samen te dansen en te zingen, op melodieën vol herinneringen en ritmes versterkt door onze hartslag. DJ Pulle zorgt voor de liedjes, jullie voor die vrolijke heupen. Samen laten we onze dansvloer trillen van energie.

  • Geef een tastbaar moment cadeau

    Caroline D’Haese, Joey Brocken en collectief t a s t b a a r
    VUURWERK: WIE DRAAGT JOU?
    do 12 dec
    en
    za 14 dec

    tastbaar voelt als een gestolen momentje
    ik voelde me gezien en gehoord
    mijn huid werd helemaal zacht en ontspannen

    voor het eerst in 10 jaar heb ik me veilig gevoeld
    wat een cadeau, alleen voor mij
    tastbaar is voor mij omhelzing
    de nacht erna heb ik voor het eerst weer gedroomd dat ik kon vliegen
    tastbaar is een feest voor mij alleen

    Wie het geluk had om een t a s t b a a r – performance mee te maken, zoekt naar woorden om die energie te vatten. Zo treffend de ervaring, zo moeilijk te omschrijven wat het precies is. Een artistiek ritueel. Een persoonlijke performance. Een zorgzaam moment van opperste aandacht. Een tastbaar moment van verbinding. 

    Voor deze performance kan je geen kaartjes kopen. Het is een uitnodiging. Om na te denken: wie wil jij graag bedanken? Wie wil jij graag raken met dit artistiek ritueel op maat?

    Iemand die zorg draagt. Iemand die jou draagt. Zelden in de schijnwerpers, maar onmiskenbaar aanwezig voor één of meerdere mensen. Iemand die een gestolen moment van aandacht verdient.  

    Schrijf in enkele zinnen neer wie jij graag een t a s t b a a r – performance wil schenken, en waarom. Uit alle inzendingen kiezen wij enkele duo's die uitgenodigd worden tijdens VUURWERK voor deze bijzondere artistieke ontmoeting. Iedereen die iemand nomineert is welkom op de gespreksavond die verder breit op de rode draad van deze dag ‘Wie draagt jou?’ 

    T a s t b a a r is een initiatief van danskunstenaar Caroline D’Haese, muzikant en zanger Joey Brocken en t a s t b a a r-collectief. Samen weven ze tastbare momenten van verbinding.

  • Zitten

    Peter De Graef
    VUURWERK: DOORLOPEND
    do 12 dec
    -
    za 14 dec

    Sluit je ogen. Staar naar binnen.   
    Zie meer. Denk minder. Voel volop.   

    Haal adem.   
    Kijk terug naar dat wat geweest is. Blik vooruit op dat wat komt. Kom thuis in het nu.   
    Dans geruisloos.  
    Val stil.   
    Vang je gedachten op.   
    Raap je onzekerheden bij elkaar.   
    Durf zwijgen.  
    Om je eigen stem te horen.    
    Kijk.   
    Zie je de zee? Haal adem.   
    Luister.  
    Hoor je je hart? Haal adem.  
    Tast af. Voel de randen. Van dat wat je bang maakt.  
    Duik en zoek.   
    In het nu.

    Geen feest zonder jou. Geen VUURWERK zonder zachte stilte tussen de knallen. Kom af. Neem een kussentje. Haal adem. Val stil.  

  • Gesprek: Wat draag je mee?

    Hannelore Bedert & Fatena Al-Ghorra
    VUURWERK: WAT DRAAG JE MEE?
    wo 11 dec

    Op de openingsavond van VUURWERK laten we ons inspireren door stil leven, door die afwezige geliefdes die we niet zien maar des te meer aanwezig zijn. 

    We gaan het gesprek aan met enkele mensen die ook stille geliefdes met zich meedragen, geraakt werden door verlies en zoeken naar een manier om met de onherroepelijkheid van leven en afscheid om te gaan. Moedige mensen die in woorden proberen te vangen wat onbevattelijk is, tastbaar maken hoe diep verdriet kan kerven, hoe rauw rouw voelt en hoe liefde blijft, altijd.

    Fatena Al-Ghorra is journalist, dichter, performer en bezieler van Fatena’s poëziesalon. In 2000 debuteerde ze in het Arabisch met haar bundel There is still a sea between us. Sindsdien publiceerde ze vijf dichtbundels. Haar werk werd niet alleen in het Nederlands vertaald, maar vond ook haar weg naar lezers in het Spaans, Italiaans en Frans. Ze was in januari 2024 op familiebezoek in Gaza toen de oorlogsgruwel haar en haar geliefden gegijzeld hield. Vandaag woont ze opnieuw in België, samen met haar ouders die hun belegerde thuisplek konden ontvluchten. 

    Hannelore Bedert ken je als zangeres, schrijfster en columniste. Sinds 2008 krijgt ze tjokvolle zalen muisstil met haar messcherpe songs. Janker, Helemaal, Dissolvant of het Zonder Woorden-duet met Bart Peeters. De bloedstollende en opzwepende eerlijkheid die uit haar teksten spreekt, kerft en heelt, doet ademen en voelt herkenbaar voor de zoekende zielen die we toch allemaal ergens zijn. Ook debuutroman Lam maakte indruk en toonde haar schrijfkracht. In 2019 moest ze onverwacht afscheid nemen van haar man Stijn. In haar columns en in de song Kom naar huis probeerde ze in woorden te vangen wat onbevattelijk was, hoe overrompelend het verdriet en de andere emoties die op je kop vallen. Uit alles spreekt, hoe Stijn haar blijft tekenen, betekenen – en de dankbaarheid die ze daarbij voelt. 

    Festivaltekenaar Ona Lisa Van Haver zet het gesprek kracht bij met live-illustratie. 

    Na een parcours van 14 jaar bij Balthazar sloeg violiste Patricia Vanneste een ander pad in. Overtuigd door de kracht van muziek wil ze muziek meer bij mensen brengen die er minder toegang tot hebben. Hoe muziek steun en verbeelding kan bieden. Hoe het kan helen, vertrouwen geven, inspireren, een veilige context geven. Dat inspireerde haar om aan een muzikale installatie te werken die de helende kracht van de zee binnenbrengt in ziekenhuizen, woonzorgcentra, psychiatrische zorginstellingen. Op VUURWERK mogen we proeven van dat wat haar muziek teweeg kan brengen. 

    Een eerlijk gesprek over hoe we verlies proberen vast te houden en vorm te geven. Over rouw die minder rauw wordt maar onmiskenbaar blijvende pijn in zich draagt. Over opnieuw leren dromen. Over flink zijn en zacht worden. Over schuldgevoel en verdriet. Over veiligheid en vriendschap. Over het dansende ritme van de dagen en het ineenplooien van de seizoenen. Over worstelen met woorden en zoeken naar zin. Over dat wat we meedragen van onze geliefden.  En dat wat we doorgeven aan onze geliefden. 

  • De Grote Post & Bibliotheek Oostende

    Voorleesmarathon & Boekenruilmarkt met kinderboeken
    VUURWERK: WAT DRAAG JE MEE?
    wo 11 dec

    We verzamelen jullie kinderboeken, en lezen er graag uit voor tijdens de voorleesmarathon op VUURWERK. Schenk jouw kinderboek en ruil hem voor een ander prachtexemplaar op onze boekenruilmarkt.  

     

    Langskomen op de voorleesmarathon? 

    Guinevere Claeys, Martin Heylen, Fikry El Azzouzi en talloze andere warme stemmen smeren hun keel om op 11 december 2024 (tussen 15 en 17 uur) jullie favoriete kinderboeken voor te lezen. Tijdens of na de voorleesmarathon kan je terecht op onze boekenruilmarkt, waar je met jouw boekenruilbon een nieuwe favoriet kan kiezen. Maar ook als je zelf geen boek binnenbracht, ben je meer dan welkom om te luisteren naar die vele mooie verhalen. 

    Tijdens de voorleesmarathon maken we gebruik van koptelefoons. Die zijn voorlopig allemaal gereserveerd. Maar kom gerust af en zoek een plaatsje dichtbij, of maak gebruik van een koptelefoon die last minute vrijkomt.

     

    Line-up

    Links op de trappen:

    15:00 - Matilde Schokkaert 
    Heks Kweetetal (5+) // Patricia David

    15:15 - Yentl Mylle 
    Koen kan niet kiezen (3+)  // Lou Peacock

    15:30 - Guinevere Claeys 
    De Gruffalo (4+) // Julia Donaldson & Axel Scheffler

    15:45 - Fikry El Azzouzi 
    Aïcha en de verloren taal (8+) // Fikry El Azzouzi

    16:00- Martin Heylen 
    Lady & de vagebond (7+) // Disney / Sabine Van Humbeeck 
    Versjes voor het slapengaan // Marianne Busser & Ron Schröder 

    16:15 - Arine Akopyan 
    2 prinsessen en 1 kikker (6+) // Stefaan Pennynck 

    16:30 - Mady Vion 
    Pluk van de Petteflet (4+) // Annie M.G. Schmidt

    16.:45 - Kirby Hallemeesch 
    Komt goed, kleine krab (1+) // Chris Haughton 

    Rechts op de trappen:

    15:00  - Danitcia Wolfgang & Peter Duker 
    Dit wordt een verrassing

    15:15 - Lieve Moeremans  
    Lichtjes in het bos (3+) // Caroline Richards

    15:30  - Griet Waegeman 
    Kleine kangoeroe (4+) // Guido Van Genechten

    15:45 - Martin Heylen  
    Schattig (3+) // Lida Dijkstra & Marije Tolman 
    Versjes voor het slapengaan // Marianne Busser & Ron Schröder

    16:00 - Arine Akopyan  
    Brams appelboom (3+) // Bruno Hächler

    16:15 - Vanessa Vens 
    Het grote boek van Madelief (7+) // Guus KUijer

    16:30 - John Crombez 
    De drie musketiers (6+) // Alexandre Dumas 

    16:45 - Griet Dobbelaere 
    Lampje (8+) // Annet Schaap 

     

    Meedoen aan de boekenruil?

    Breng tussen 1 november en 9 december 2024 een voorleesboek dat je graag wil doorgeven binnen in de bib of in De Grote Post. Schrijf in enkele zinnen neer waarom het je zo geraakt heeft. Je ontvangt er een boekenruilbon waarmee je tijdens VUURWERK een ander boek kan kiezen op onze boekenruilmarkt. Uit alle verzamelde verhalen, maken we een mooie selectie om uit voor te lezen op 11 december 2024.  

     

    Voor wie? 


    Voor iedereen die houdt van kinderboeken. Jong en iets minder jong. Alleen, samen met jouw (klein-)kinderen, ouders of boekenvrienden. Welkom!  

    Deelnemen aan de voorleesmarathon & boekenruil is gratis.  

    Een organisatie van De Grote Post, Leesclub Postscriptum & Bibliotheek Oostende.

  • Vrijwilligers van De Grote Post

    De Warmste Wafelbak
    VUURWERK: DOORLOPEND
    wo 11 dec
    -
    za 14 dec

    Niet alleen zorgt de vrijwilligersfamilie van De Grote Post er dag in dag uit voor dat deze plek een warme zorgzame thuis is voor velen. Tijdens VUURWERK steken ze eens te meer de handen uit de mouwen en gaan ze aan het bakken. 

    Elke VUURWERK-ochtend bakken ze een stapel verse wafels, die jij in de namiddag meteen kan kopen in een mooie geschenkverpakking. Een stapeltje versgebakken liefde om cadeau te doen of om gewoon zelf helemaal op te smoefelen. 

    Je ontdekt tijdens VUURWERK ook opnieuw de kaartjesmolen in de Lokettenzaal. Zoek een wenskaartje uit, schrijf je mooiste wens neer voor een verre vriend of nabije liefde en bezorg iemand een warm gevoel tijdens de donkere winterdagen. En je steunt meteen ook de Warmste Week. Samen vlammen we zo tegen eenzaamheid.

  • Draw Me A House

    Jonas Vansteenkiste & Thomas Jacques
    VUURWERK: DOORLOPEND
    wo 11 dec
    -
    za 14 dec

    “Draw me a house, teken ons een huis”, dat is de opdracht die kunstenaarsduo Jonas Vansteenkiste en Thomas Jacques jou geven. 

    Jong en oud, of je nu vindt dat je wel of niet kan tekenen, welke thuistaal je hebt, waar je woont... het maakt niet uit. 

    Neem de tijd. Teken het huis waarin je woont of probeer het thuisgevoel te vatten. Put uit herinneringen of geef je over aan het droombeeld dat je van een huis hebt. 

    Alles mag. Teken een huis. 

    Thomas en Jonas: "Draw me a house" klinkt misschien als een opdracht, maar er staat geen dwingende deadline op. Mensen mogen hun tijd nemen om te tekenen, om bewust of onbewust de ene na de andere beslissing te nemen in hun tekenproces.  We zijn niet op zoek naar de mooiste tekeningen, wel naar jouw verbeelding. We zijn dit project gestart in 2022 en categoriseren om onderhuidse thema’s zichtbaar te maken: geborgenheid, veiligheid... Vooraf dachten we dat we veel ‘tweelingtekeningen’ zouden tegenkomen, tekeningen die heel gelijkaardig zijn, maar we merken nu al dat de diversiteit zo groot is.”  

    Wat doet het met iemand, om deel te nemen aan Draw me a house? Wat doet het tekenen met mensen? 

    Thomas: Het triggert alleszins iets. Sommige mensen komen heel druk en drukdoend binnen, maar geven zich op een bepaald moment helemaal over aan het tekenen. Ze laten los, ze laten toe. Enerzijds is het maar een tekening, anderzijds hechten mensen er veel waarde aan en willen ze het echt goed doen terwijl ze bezig zijn. Het heeft soms iets verslavends, we merken dat veel mensen terugkomen.  

    Het project lijkt te dansen op herinneringen, dromen en dagelijkse realiteit rond het concept (t)huis.  

    Jonas: Dat maakt het net hyper persoonlijk, en tegelijk hyper universeel. Het is intiem, en tegelijk laat het toe de verbinding te maken met dat wat anderen vertellen in hun tekening. Je mag tijd nemen voor en met jezelf. Sommigen tekenen letterlijk hun huis waarin ze wonen, anderen proberen eerder het thuisgevoel te vatten. Ouderen putten soms uit herinneringen, kinderen geven zich soms over aan het droombeeld dat ze van een huis hebben. 

van 2

In de kijker