Non-fictie boekenfestival FAAR

Zaterdag 8 maart 2025
za 8 mrt 10:00 - 21:30
8 mrt
10:00 - 21:30

Van 7 tot en met 9 maart 2025 gaan tachtig auteurs uit binnen- en buitenland voor anker in Oostende om met elkaar en met het publiek in dialoog te treden. FAAR tast de grenzen van non-fictie af en zet in op denken en doen.

Op zaterdag 8 maart is er het volgende programma in De Grote Post:

10:00 - 11:00: SOFAGESPREK // Robbert Welagen & Mathias Sercu

Zaal Kleine Post

Wanneer het gevaar dat van binnenuit komt, zoeken we naar woorden die houvast geven.

We brengen auteur Robbert Welagen (Averij) samen met Mathias Sercu, papa van auteur Tore Sercu (Ik wil gewoon Tore blijven). Voor een gesprek over verhalen met onzeker afloop. En verhalen die de liefde van dierbaren en familie ademen. Over draagkracht. Over dat wat ziek zijn doet met een mens. Met een gezin. Over nieuws dat inslaat als een bom, en jij die je daarna moet verhouden. Tot jezelf, tot je geliefden, tot het decor waarin je je beweegt. Over bomen, die schijnbaar kalm blijven wiegen. En het ruisen van de golven, telkens weer eb en vloed. Over een schrijver die de lezer rechtstreeks aanspreekt. Over jij en ik die moeten slikken wanneer we de woorden in een boek tot ons nemen. Over angst, onzekerheid en beklemming. Over tijd die soms heelt, maar soms ook niet. Over afscheid dat zich aankondigt, en leven in verlengingen. Over zijn wie je bent en wie je wil zijn. Over de dood in de ogen kijken en het leven omarmen.

Auteur, psychiater en rouwdeskundige Uus Knops leidt het gesprek in goeie en zorgzame banen.

Tickets

 

10:00 - 12:00: WORKSHOP // Brieven die de wereld veranderen

Atelier +2

We nodigen je tijdens deze workshop uit om een brief te schrijven die impact heeft. Een brief die de wereld verandert. Een brief die raakt, beroert en verroert, aanmoedigt en tot beweging aanzet. Een brief die aandringt bij the powers that be om werk te maken van een doordacht en doortastend klimaatbeleid.

Met de Brieventsunami van Warm Alarm veroorzaken we, samen met een stoet aan andere cultuurpartners, -huizen en bibliotheken, tijdens het voorjaar een tsunami aan artistieke en poëtische brieven naar de klimaatministers van ons land. Want ‘met grote macht komt grote verantwoordelijkheid' (Spiderman, 2002). Daar willen we de ministers op aanspreken.

Docente Sara Eelen is actief kernlid bij de Klimaatdichters en was actief bij Hart boven Hard, waarbinnen ze naar een verbindende, diepgravende manier van activisme zoekt. Eind 2022 verscheen haar debuutroman Het nodige breken bij Uitgeverij Vrijdag en februari 2025 verschijnt haar nieuwe bundel Kratermond bij uitgeverij Querido. Ze is co-auteur van Verboden Brieven, waarin zeven jonge auteurs schrijven over de nabije en minder nabije toekomst, over totalitaire controle en over angsten die werkelijkheid kunnen worden.

FAAR in samenwerking met Creatief Schrijven, Warm Alarm en DGP.

Tickets

 

10:30 - 11:30: OP TAFEL // Over kwaadheid als kracht

Zaal Dactylo

Met Anuna De Wever Van der Heyden, Rachida Lamrabet, Marjan Gryson en Veerle De Waele

Host Hizir Cengiz

Een gesprek over verzet en activisme. Over hoop en ontgoocheling. Over woede die optimisme in zich draagt. Over verontwaardiging waarin liefde schuilt. Over de luide en stille, uitgesproken en subtiele manieren waarop we anderen kunnen wakker maken en meenemen in een urge voor verandering. Over onverschilligheid als dooddoener voor een samenleving in beweging. Over verzet dat in het verdomhoekje lijkt te belanden, maar de motor van maatschappelijke veranderingen is. Over durven een andere samenleving verbeelden. En durven op een kleine, grootse of betekenisvolle manier daarvoor in beweging te komen. Over vrolijk verzet en alledaags activisme. Over hoopvolle hoofden en milde medemenselijkheid. Over blijven zoeken, het soms niet weten, en het vooral niet beter weten. Over hoe verzet soms schuilt in vragen stellen in plaats van met de antwoorden te goochelen. Over de kracht die kwaadheid in zich draagt en de soldier of love die ook in jou schuilt.

Auteur en presentator Hizir Cengiz (De Groene Amsterdammer, De Correspondent) leidt het gesprek in goeie en zorgzame banen.

Tickets

 

11:00 - 13:00: INTERNE KEUKEN live on stage

Zaal Grote Post

Met Sven Speybrouck & Koen Fillet

In het legendarische radioprogramma Interne keuken ontvingen Koen Fillet en Sven Speybrouck jarenlang elke zaterdagmiddag vier razend interessante gasten aan hun keukentafel die ‘hadden nagedacht over het leven en de wereld’. Het programma roept nog altijd instant milde heimwee op bij elke liefhebber van non-fictie literatuur, docu, podcast … over geschiedenis, wetenschap, economie en samenleving, met honger naar kennis en verlangen naar verwondering. Twee jaar na de allerlaatste radio-uitzending keert Interne Keuken terug, deze keer live on stage, speciaal op vraag van FAAR. Met vier boeiende gasten, vier razend interessante topics, en één fles bubbels die plopt.

Journalist en auteur Lex Boon die ooit talloze ananasverhalen bundelde in het boek, wel ja, Ananas, komt praten over zijn nieuwste boek De gestolen Van Goghs. Hij dook in internationale archieven, sprak met kunstdieven, een kunstdetective en een bestolen museumdirecteur. Op zoek naar antwoorden en geruststellend nieuws over de sensationeel gestolen Lentetuin, neemt hij je mee langs talloze roofverhalen met Venezolaanse guerillastrijders, dronken Britse zeemannen, en een baldadige tramconducteur in een verdienstelijke bijrol.

‘Hoe is de onverschillige hondenmoeder van de achttiende eeuw veranderd in de overbezorgde moederkloek van de negen­tiende en twintigste eeuw?’ Die vraag vormde in 1980 het uitgangspunt van De mythe van het moederschap: Een historische kijk op het moederinstinct van de Franse filosoof Elisabeth Badinter. In 2023 is het boek opnieuw uitgegeven in het Nederlands. Badinter verzet zich tegen het idee dat moederinstinct aangeboren is en dat vrouwen dus ‘van nature’ geneigd zijn om hun leven in het teken te stellen van hun kinderen. Kijk, dat vinden wij dus interessant! En Jolien Gijbels ook. Zij is cultuurhistorica aan de VUB. Ze schreef onlangs een fascinerend artikel over dat boek van Badinter en over hoe de wetenschap vandaag - 24 jaar wijzer - kijkt naar ‘de mythe van het moederschap’.

De contrabas voelt zo’n beetje als de Baloe de beer onder de instrumenten, de Manu Van Acker van het orkest: what’s not to love? Nicolas Rombauts gaat dat beamen. Prachtig woord is dat: ‘beamen’. Nicolas speelt contrabas bij Dez Mona, de band die hij met Gregory Frateur heeft opgericht, maar ook bij Mauro en Stef Kamil en Noem Maar Op. Roadtrip naar Auschwitz, de ontroerende podcast van Evelien Rutten, al gehoord? Die fenomenale soundscape! - daarvoor alleen al zou je luisteren - die is van Nicolas. “Zo’n soundscape, dat willen wij ook!” zo verzuchtten Sven en Koen, “voor, tijdens, na onze gesprekken, maakt niet uit, als Nicolas maar komt en zijn contrabas meebrengt”. En dan mag hij in één moeite een masterclass contrabas geven.

Om hoe laat was de Oerknalt? Wanneer is het verleden begonnen en bestaat er wel zoiets als ‘het heden’? Iedereen worstelt met de tijd, ook de wetenschap. De Italiaanse filosoof en fysicus Carlo Rovelli schreef er een geweldig boek over Het mysterie van de tijd. Martijn van Calmthout heeft het gelezen. Hij is zelf natuurkundige en wetenschapsjournalist. Als geen ander slaagt hij erin om de meest complexe wetenschap, zo te vertalen dat zelfs Sven en Koen het begrijpen. Ze hebben zich voorgenomen om het gesprek te beginnen met “Sorry, Martijn, maar onze tijd is op”. Wat hij dan gaat vertellen, wordt sowieso interessant.

Tickets

 

12:00 - 13:00: VOORPROEVERS LIVE met Ronald Giphart & Broos Lammes

Zaal Klas

De programmamakers van Voorproevers, het programma en podcast van Radio 1, maken een eigenzinnige keuze uit het non-fictie aanbod van boeken, podcasts en documentaires. Kortom: een ideale match voor FAAR! Kom naar de live uitzending van Voorproevers met Annemie Peeters.

Tijdens de Voorproevers live op FAAR schuiven Ronald Giphart en zoon Broos Lammes aan tafel bij Annemie. Ze schreven samen een boek: Dat maakt ons helemaal niets uit – Ouders en kind uit de kast. Geen zelfhulpboek, wel een boek dat inspireert en doet reflecteren. In het boek wisselt hun eigen verhaal met interviews met acht queer mannen en vrouwen tussen de 20 en 82 jaar over hun coming-out in een heteronormatieve samenleving.

FAAR in samenwerking met Radio 1.

Tickets

 

12:00 - 13:00: SOFAGESPREK // Tim Van Aelst & Sep Vanmarcke

Zaal Kleine Post

Host Martin Heylen

Een gesprek met een wielerheld en een televisiepionier. Twee schone mensen, moedige zielen. Een gesprek over jezelf heruitvinden nadat je leven radicaal een andere weg opdraaide, of je dat pad nu bewust koos of die beslissing voor jou werd gemaakt. Een gesprek over spijt hebben over dat wat je niet deed, meer dan spijt hebben over dat wat je wel deed. Over de moed hebben om te springen en vallen, durven kiezen, durven twijfelen, durven het niet weten. Over bejubeld worden en de eenzaamheid na het applaus. Over afstand nemen, van dat wat je kende. En nieuwe talenten ontdekken.

Bijzonder blij dat Sep Vanmarcke (SEP! Met hart en ziel) en Tim Van Aelst (Een leven zonder WAT ALS) op FAAR een beetje in hun ziel laten kijken en vertellen over de nieuwe wegen die ze bewandelden na hun carrière in de spotlights.

Televisiemaker en verhalenverteller Martin Heylen leidt het gesprek in goeie en zorgzame banen. Zijn passie voor TV en zijn verleden als wielerjournalist maken hem de geknipte interviewer voor dit gesprek over durven herbronnen. Drie mensen op een keerpunt in hun leven, niet bang voor een nieuwe stap.

Tickets

 

12:30 - 13:30: OP TAFEL // Over klassenjustitie

Zaal Dactylo

Met Yasmien Naciri, Anne Marie De Clerck en Hans De Waele

Host Fien Sabbe

Een gesprek over de blinde vlekken bij elk van ons, maar ook elke speler in ons rechtssysteem (advocaten, rechters, openbaar aanklagers …). Over de (sociale) media die zich soms als rechter gedragen. Over gelijke berechtiging, en het (gevoel van) ontbreken daaraan soms. Over de rechtsprincipes waarop onze rechtsstaat steunt. Over de complexe relatie tussen recht en ethiek.

Het boek Klassenjustitie van Yasmien Naciri is de kapstok voor dit gesprek. Anne Marie De Clerck is één van de strafrechtadvocaten die Yasmien interviewde voor dit boek. Hans De Waele is afdelingsvoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen - afdeling Gent.

Tickets

 

13:00 - 14:00 OP TAFEL // Wonderlijke werelden, machtige microben

Panorama

Met Tine Hens, Britt Bakker en Eline Van Bloois

Een gesprek over die onzichtbare, maar complexe en invloedrijke werelden waarin wij functioneren. Die wereld die we (amper) zien, maar onmiskenbare invloed heeft op ons, levende wezens. Omdat natuur niet iets is wat buiten ons om leeft, maar waar we integraal deel van uitmaken. Een gesprek over de wereld die we delen met drie auteurs die hun lens scherpstellen op de wereld. Die vanuit verwondering kijken en met expertise vertellen. Die hun begeestering maar wat graag op hun publiek laten overslaan.

Journalist en auteur Tine Hens schreef het boek De wereld die we delen. Letterist, theatermaker,landbouwer en cidermaker Britt Bakker gaat op zoek naar verhalen van onzichtbare organismen in Oostende, en schrijft het boek Er werd eens. Auteur en microbioloog Eline Van Bloois schreef samen met Thomas Swierts Het machtigste leven op aarde over de wondere wereld van microben.

Journaliste en (beeldend) verhalenverteller Nathalie Carpentier leidt dit gesprek in goeie en zorgzame banen.

Tickets

 

14:00 - 15:00: SOFAGESPREK // Lara Taveirne & Maaike Pereboom

Zaal Kleine Post

Host Uus Knops

Tien jaar na het verdwijnen en overlijden van haar broer Wolf, slaat schrijfster Lara Taveirne zijn dagboek weer open. Ze kijkt terug op haar kinderjaren in een warm nest, de woelige maanden van Wolfs vermissing en de nog woeliger jaren na zijn dood. Doorheen het schrijfproces van het boek Wolf, probeert ze positie in te nemen, als schrijver en als zus. Op die manier maakt ze haar eigen reis, een zwerftocht van rouw, niet op zoek naar verklaringen, wel naar stipjes in de duisternis.

We brengen Lara samen met literair manager Maaike Pereboom, weduwe van Joost Zwagerman. Ze schreef het voorwoord van Door eigen hand, de heruitgave (januari 2025) van het buitengewoon moedige boek van wijlen Joost Zwagerman.

Een bijzonder gesprek, over de impact op en de zorg voor nabestaanden bij een suïcide. Een zorgzaam gesprek over zij die achterblijven, hoe onverteerbaar dat verdriet, hoe we ook weer dan verder voor elkaar kunnen/moeten zorgen ... Over Wolf. Over Joost. Over het schrijven als een poging om rust of troost te vinden, of op zijn minst de suggestie van antwoorden.

Auteur, psychiater en rouwdeskundige Uus Knops leidt het gesprek in goeie en zorgzame banen.

Tickets

 

14:00 - 16:00: WORKSHOP // Brieven onder de riem

Atelier +2

Woorden doen iets met een mens. Ze troosten, helen, schuren, porren. Ze kunnen hoop, goesting, kippenvel geven. Tijdens deze workshop willen we de kracht van woorden inzetten als zorg.

We nodigen je uit om een brief te schrijven naar iemand die even verderop in het ziekenhuis ligt. Iemand die herstelt, vecht, slaapt, waakt, dagdroomt, vreest, hoopt, valt, opstaat, zucht, zoekt. Iemand die jong is of al wat ouder, en die zich door jouw brief gezien voelt. Door jouw woorden vertrouwen vindt. Door jouw taalplezier herademt. Zo schrijven we samen een verhaal dat kracht brengt, tijdens én na FAAR.

Na de workshop brengen we de brieven naar het ziekenhuis AZ Oostende.

Psychologe en verhalenverteller Valérie Du Pré begeleidt deze workshop met zorgzaamheid en vuur.

FAAR in samenwerking met Creatief Schrijven

Tickets

 

14:30 - 15:30: OP TAFEL // Van wie is de stad?

Zaal Dactylo

Met Jonas Kooyman, Stijn Tormans, Katrin Swartenbrouckx en Ng Sauw Tjhoi

In De Havermelkelite houdt auteur Jonas Kooyman zichzelf en de kombucha-slurpende lezer een ongemakkelijke spiegel voor. Vanop afstand en met een knipoog vangt hij de groep hippe stedelingen die zuurdesembroden van negen euro eet, oranje wijn nipt, op e-bikes door de stad sjeest en een coffee to go (mét havermelk liefst) haalt bij de koffiebar om de hoek. Kooyman ziet door die yuppen zijn stad Amsterdam genadeloos veranderen in een monoculturele speeltuin voor de rijken. Maar de afstand vervaagt alsmaar tussen de journalist en de deelnemer, tussen de lezer en de letters. Want hoe zeer hij die hoogopgeleide consumerende elite door de mangel haalt, hoe meer duidelijk wordt dat auteur en lezers zelf zijn van de club die ze verfoeien.

Hoe herkenbaar is de havermelkelite in onze stad? Hoe doorprikbaar zijn de bubbels waarbinnen we ons bewegen en consumeren? Hoe rijm je het najagen van authenticiteit met verloren lopen in kuddegedrag? Hoe ironisch is tegelijk dat hoe meer consumenten op elkaar lijken, hoe individualistischer en eenzamer ze lijken? Wie valt uit de boot wanneer steden en voormalige volksbuurten aantrekkelijker worden voor een hippe hoogopgeleide middenklasse? Gaat stadsontwikkeling altijd gepaard met uitsluiting? Ook in onze stad, waar stadsvernieuwing toegejuicht wordt en tegelijk de ‘morsigheid’ in het DNA gevierd en gewaardeerd wordt, vallen kanttekeningen te maken. Hoe ethisch is het om het rafelrandje van een stad te cultiveren, als er achter dat rafelrandje ook heftige problematieken schuilgaan en mensen uit de boot vallen?

We brengen voor jullie een toppanel samen voor een genuanceerd en hedendaags relevant gesprek. Dansend op het snijvlak van generaties, gaan ze het gesprek aan over de stad, en van wie die is. Met een (zelf-)relativerende knipoog, en tegelijk niet te beroerd om te duwen daar waar het pijn doet.

Schrijver en literair journalist Roderik Six praat met Jonas Kooyman en journalisten Ng Sauw Tjhoi, Katrin Swartenbroux (Ok, dan niet) en Stijn Tormans (Knack).

Tickets

 

14:30 - 16:00: BIRSEN TASPINAR NODIGT UIT // Over PIJN & GROEI

Zaal Grote Post

Een gesprek in woord & beeld, over transgenerationele pijn en groei.

Met Birsen Taspinar, Carmen Van Geffen, Tuly Salumu, Rachida Lamrabet en Henri Heimans

Live-illustratie door Fatinha Ramos

Auteur en klinisch psychologe Birsen Taspinar (De pijn diep vanbinnen, Moeders van de stilte) schijnt als Verrekijker haar licht op intergenerationele pijn & groei. Ze nodigt daarvoor enkele bijzondere gasten uit, die het gesprek aangaan over de pijn die we doorgeven doorheen generaties, maar hoe we ook kunnen daarbij zorgzamer zijn ten opzichte van elkaar. Over individuele groei vanuit trauma. En over collectieve groei: hoe ondersteunen we elkaar, binnen een gemeenschap, na een collectief trauma? Gesprekken over migratiepijnen en racismepijnen. Over intergenerationeel zwijgen en zelfgekozen stilte. Over schaamte en die doorbreken. Over woorden vinden en zin geven. Over troosten en nabij zijn. En over ruimte maken als gemeenschap, om de pijn van een collectief trauma een plek te geven.

Tijdens dit programmablok gaat Birsen het gesprek aan met enkel bijzonder boeiende gasten. We brengen Tuly Salumu (Bintje) en Carmen Van Geffen (Erfstuk) samen voor een sofagesprek over persoonlijke groei vanuit trauma. Aansluitend richten we onze blik breder, op de samenleving. Rachida Lamrabet (Vertel het iemand) en Henri Heimans (KZ-syndroom, een litteken dat nooit verdwijnt) praten over collectieve groei vanuit trauma. We richten ons op groei en gedeelde zorgzaamheid na traum's, net door heel goed te kijken naar dat wat trauma's teweeg brengen, bij kinderen, in relaties, in gemeenschappen ... Birsen Taspinar leidt als host beide gesprekken in goeie en zorgzame banen. We kijken ook bijzonder uit naar de illustraties van Fatinha Ramos bij deze gesprekken.

In maart 2025 ligt Birsens nieuwe boek in de winkel. Een broodnodig boek over de pijn die intergenerationeel racisme met zich meebrengt. Birsen begeleidt als systeemtherapeute en klinisch psychologe al jaren mensen met trauma’s. Veel patiënten vertellen haar over de diepe wonden van racisme. In haar dagelijkse werk als therapeute ziet ze hoe migratie zowel verrijkend als verwoestend kan werken in het leven van mensen. Ook voor De pijn diep vanbinnen sprak ze met tientallen ouders van kleur. Welke ervaringen hebben ouders met racisme en discriminatie? Wat is de impact ervan op hun kinderen? Welke handvaten zijn er om ermee om te gaan? En hoe kunnen we het als samenleving beter doen?

Tickets

 

15:00 - 16:00: OP TAFEL // Mijn, jouw, ons verhaal

Panorama

(Hoe) kun je schrijven over een ander perspectief?

Met Margot Vanderstraeten, Esha Guy Hadjad en Marian van der Pluijm

Host Martha Claeys

Zolang de mens schrijft, schrijft die over andere mensen – en het liefst nog over mensen die aanvankelijk een mysterie zijn. De schrijver dompelt zich onder in een onbekende perspectieven en deelt die met lezers. In veel gevallen wordt hierbij ook de eigen positie bevraagd en kunnen er bruggen gelegd worden tussen verschillende gemeenschappen, levensvisies, historische tijden enzovoort. Een vraag die zulke schrijvers wel steeds vaker krijgen, luidt ‘is dat wel jouw verhaal om te vertellen?’

Margot Vanderstraeten schreef veelgelezen en -geprezen boeken over andere gemeenschappen, zoals Mazzel Tov en recent in Wij, Roma. Esha Guy Hadjadj ging binnen het project Eenzame Avonturen als ongelovige schrijver in gesprek met Egyptische kopten die beweren in 1968 een Mariaverschijning te hebben gezien. Marian van der Pluijm onderzocht in datzelfde project een Hongaars danshuis in Roemenië, dat uitgebaat wordt door een Nederlander die geen idee heeft van de gevoeligheden over zulke plekken. Waarom kozen zij deze onderwerpen en hoe gaan zij ethisch om met andermans verhaal? Filosofe en schrijver Martha Claeys gaat met hen in gesprek. FAAR in samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren. De teksten van Esha Guy Hadjadj en Marian van der Pluijm werden geschreven in het kader van Eenzame Avonturen, een talentontwikkelingstraject voor het literaire essay van deBuren en literair tijdschrift De Gids, ondersteund door Literatuur Vlaanderen.

Tickets

 

16:00 - 17:00: SOFAGESPREK // Joanie de Rijke & Arnaud De Decker

Zaal Kleine Post

Een gesprek met twee conflictjournalisten, die in hun boeken een indringend beeld schetsen van dat wat oorlog betekent voor inwoners, soldaten, hulpverleners, mensen op de vlucht, mensen die zich verschuilen. Een gesprek over koppig verzet en verlammende angst. Over onderduiken en het licht dat verdwijnt. Over veroordeeld zijn tot elkaar en gedragen worden door elkaar. Over de vele gezichten van oorlog, dat wat het nieuws haalt en de littekens die vaak onzichtbaar blijven. Over verraad en solidariteit. Over propaganda en desinformatie. Over doodsangst en levensdrift. Over Oekraïne en veel meer dan Oekraïne. Over de droom van Europa en vrede. Over verhalen die zich soms beter in beeld dan in woord laten vatten. Over hoe oorlog een mens verandert, en over de onverwoestbare menselijke veerkracht.

Joanie de Rijke brengt in februari haar boek De hel van Azovstal uit. Van de hand van Arnaud De Decker verschijnt in februari het boek Onverwoestbaar. Journalist Koen Vidal leidt het gesprek in goeie en zorgzame banen.

Tickets

 

16:30 - 17:30: OP TAFEL // Poëzie in de samenleving, kracht en beweging

Zaal Dactylo

Met Sholeh Rezazadeh, Amina Belorf en Anne Provoost

Host Melissa Giardina

Misschien vind je het vreemd. Dat we op een non-fictie boekenfestival over poëzie praten. Maar bij uitstek vond auteur Anne Provoost met haar Ongelegenheidsgedichten een manier om de gedachten en mist te weerspiegelen van wie worstelt met een trauma in deze samenleving. Een spiegel van de zoektocht naar vorm, naar chronologie, naar zin … in hun communicatie.

We brengen Anne samen met auteurs Amina Belorf (Tot het water keert) en Sholeh Rezazadeh (Neem ruim de zee) voor een gesprek over de rol die poëzie kan opnemen in de samenleving. Niet alleen als belichter van schoonheid, of als verknoper van persoonlijke verwondering en gedeelde verbeelding. Maar ook als aangever van ideeën over de samenleving vandaag en morgen. Als manier om herinneringen vast te houden en dromen te projecteren. Als plek en schuilplaats waar mensen zich thuis voelen, vertrouwen ervaren, veiligheid voelen. Als een zoektocht naar welgekozen woorden en beelden, weg van het geroep in de samenleving … en waar in die zoektocht empathie kan schuilen.

Tickets

 

17:00 - 18:00: OP TAFEL // Over het ego in de literatuur

Panorama

Host Heleen Debruyne

Het autobiografische en het waargebeurde drukken een steeds grotere stempel op de Nederlandstalige literatuur. Veel fictie thematiseert persoonlijk leed, heel wat non-fictie heeft als rode draad eigen trauma’s of persoonlijke (familie)geschiedenissen.

Kortom, schrijvers blijven in hun boeken almaar dichter bij zichzelf.

Waar komt deze opmars van het ego vandaan? Wat betekent dit voor de literatuur in de breedste zin van het woord? Waarom schrijven auteurs over en vanuit zichzelf? Komt de verbeelding in het gedrang? En zegt deze ik-literatuur iets over onze samenleving?

Die vragen staan centraal in het nieuwste nummer van het Vlaams-Nederlandse culturele tijdschrift de lage landen en tijdens dit gesprek op FAAR.

Auteur en radiopresentatrice Heleen Debruyne praat over het ego in de literatuur met de schrijvers Tuly Salumu, Thomas Heerma van Voss en Maurits de Bruijn.

Tuly Salumu’s Bintje gaat over een dochter van een Vlaamse moeder en een Congolese vader die opgroeit in een provinciestad in de jaren 1990. Salumu verwerkte in haar debuutroman ervaringen uit haar eigen jeugd tussen twee culturen.

Thomas Heerma van Voss schreef romans over een auteur met de ziekte van Crohn die een boek schrijft over zijn aandoening (Condities, 2020) en over een redacteur van een literair tijdschrift wiens vader ernstig ziek wordt (Het archief, 2024). Voor deze titels putte hij uit zijn eigen leven.

Schrijver en journalist Maurits de Bruijn studeerde aan een kunstacademie en omschrijft zichzelf als queer. In zijn derde roman Man maakt stuk (2024) voert hij een queer kunstenaar op die kritisch is voor de heteronormatieve samenleving. In zijn debuut Broer (2012) verwerkte hij de verdwijning van zijn oudere broer. Zijn non-fictiedebuut Ook mijn Holocaust (2020) is een familiegeschiedenis en een reisverslag door Israël ineen. En in Geweten (april 2025) vraagt hij zich af hoe de dood van zijn Joodse grootouders in Sobibor zich verhoudt tot de massaslachting in Gaza.

FAAR in samenwerking met de lage landen en Vlaams-Nederlands huis deBuren.

Tickets

 

18:00 - 19:00: SOFAGESPREK // Lize Spit & Bart Moeyaert

Zaal Kleine Post

Een gesprek over de twee moederboeken van het afgelopen jaar, met twee mooie mensen en moedige schrijvers. Een gesprek over de pijn van afwijzing en de warmte van een omhelzing. Over het worstelen met woorden en zoeken naar zin. Over relaties, hoe die getekend worden door het gemis dat we met ons meedragen. Over naar binnen keren en daar buiten ademruimte vinden. Over moeders, dochters, vaders, zonen, broers, zussen. Over de impact van verlies op ons lichaam, ons zijn, onze ziel. Over dat wat we koesteren en dat wat we willen doorgeven. Over dat wat je niet vertelt, en dat wat voor jou verzwegen wordt. Over de weinige vragen die we elkaar stellen. Over het zoeken naar jezelf en naar de ander. Over mailtjes en brieven die je overvallen op duistere en zonovergoten dagen. Over draagkracht en daadkracht. Over elkaar ontzien en elkaar willen zien. Over de schrijver, die huist in de dochter en de zoon. En tegelijk vanop afstand aanschouwt. Over schrijven, dat liefdevol en confronterend kan zijn.

Lize Spit bracht net het boek Autobiografie van mijn lichaam uit. Bart Moeyaert schreef begin 2024 het boek Een ander leven.

Auteur en radiomaker Yasmina El Messaoudi leidt het gesprek in goeie en zorgzame banen.

Tickets

 

18:30 - 19:00: OP TAFEL // Over suïcide en de gemeenschap

Zaal Dactylo

Met David Van Reybrouck, Anne-Goaitske Breteler en Souad Abihi.

Host Francesca Vanthielen

Hoe bepalend is het taboe op mentaal welzijn op het aantal suïcides in een gemeenschap? Welke impact heeft het onbespreekbare van mentale worstelingen op wie suïcide overweegt?

Eén ding staat vast, de torenhoge suïcidecijfers in onze samenleving vragen om een zorgzame kijk naar de mensen achter die cijfers. Hoe kunnen we er in een samenleving in slagen om beter voor elkaar te zorgen? Om elkaar te dragen? Om de ellenlange wachtlijsten in de (geestelijke) gezondheidszorg met gezamenlijke inspanningen weg te werken? En om te praten, praten, praten. Of nee. Te luisteren, luisteren, luisteren.

We gaan het gesprek aan met drie mensen die elk vanuit hun eigen expertise hun licht schijnen op de stille doder in onze samenleving. David Van Reybrouck greep een aantal jaar geleden het grote herdenkingsoffensief van WOI aan, om zichtbaar te maken hoe diepgaand suïcide ingrijpt op het samenleven in West-Vlaanderen vandaag. En hoe ontzettend hoog het aantal jonge mannen dat vandaag het leven laat aan suïcide, even afschrikwekkend hoog als zij die aan het oorlogsfont sneuvelden een eeuw eerder. Toen Joost Zwagerman stierf, schreef David een ode aan hem voor De Correspondent. Deze ode is nu ook opgenomen in Door eigen hand, Door eigen hand, de heruitgave van het moedige boek van wijlen Joost Zwagerman. ‘Een oproep tot leven, ondanks alles. Joost toch.’ Ook Anne Goaitske Breteler, auteur van De laatste dagen van de dorpsgek, verwelkomen we aan tafel. Met een focus op Friesland, onderzocht ze hoe plattelanders eeuwenlang zijn omgegaan met geestelijke gezondheid. Hoe kan het dat er opmerkelijk veel suïcides op het platteland voorkomen? Waar ligt de grens tussen ‘krankzinnig’ gedrag of ‘net even anders’ zijn? Het panel wordt vervolledigd met Souad Abihi, experte in suïcidepreventie, zowel op de werkvloer als zorgkundige, als onderzoeker bij VLESP en als bezieler van Hshoema. Haar engagement leest als een oproep tot meer praten, tot meer verbinding, maar ook meer durf en actie op vlak van beleid. Laat ons met zijn allen in deze samenleving deze oproep ter harte nemen.

Journalist en presentator Francesca Vanthielen leidt het gesprek in goeie en zorgzame banen.

Tickets

 

19:00 - 20:00: OP TAFEL // Over grenzen en consent

Panorama

Met Chanelle Delameilleure, Sofie Avery en Zarissa Windzak

Host Heleen Struyven

Een zoektocht naar de complexe dynamieken rond grensoverschrijdend gedrag. Een gesprek over victim blaming, over machtsposities, over de rol van de omstaander, over the body that keeps the score, over hoe moeilijk het is om nee te zeggen, over manipulatie in die dynamiek, over complexe gender-dynamieken, over parallelle vormen van wangedrag en toestemming in het verleden, over de grijze zone tussen dwang en consent die maakt dat de samenleving soms krampachtig reageert…

Zarissa Windzak, auteur en bezieler van inclusieve webshop Cargo Confetti, schreef een boek over grenzen en consent op maat van kinderen (Liever niet). Filosoof en auteur Sofie Avery brengt dit voorjaar haar boek Over de schreef / Grensoverschrijdend gedrag in academia uit. Historica en auteur Chanelle Delameilleure werkt samen met Jolien Gijbels aan een boek dat de geschiedenis van het concept toestemming onderzoekt en topics van seksuele tot medische toestemming onder de loep neemt.

FAAR in samenwerking met deBuren / Nieuw Geluid

Tickets

 

19:00 - 20:00: In gesprek met Rik Van Puymbroeck

Kleine Foyer

In Treurwil zoekt Rik Van Puymbroeck naar verdriet van vroeger en hoe je dat niet kan loslaten, maar juist wilt vasthouden en vorm wilt geven. Treurwil werd een persoonlijk en tegelijk o zo universeel verhaal. Een verhaal over zijn beste vriend, over zijn moeder, over zijn broer. Maar ook over het verdriet dat in jou, als lezer huist. Over flink zijn en zacht worden. Over schuldgevoel en verdriet, in elke vezel van je lijf. Over het dansende ritme van de dagen, het ineenplooien van de seizoenen. Worstelend met woorden, zoeken naar zin. Zelden schreef iemand zo trefzeker over aarzelen en struikelen.

Tijdens FAAR praten we niet alleen over boeken, we willen ook tijd en ruimte maken om te lezen. Zoek overdag een plekje in de silent reading boekenkamer. En duik in de wereld van Treurwil. Deze Bronzen Uil-finalist is een helder en vlot leesbaar boek van 200 pagina’s, en kan je dus eigenlijk op één dag uitlezen.

‘s Avonds sluit auteur en Bronzen Uil finalist Rik Van Puymbroeck graag aan bij deze groep lezers, voor een gesprek over Treurwil. Over hoe het boek bij jou als lezer binnenkomt, en hoe hij het proces als schrijver heeft beleefd.

Deze activiteit is gratis, maar exclusief voor de community van Oostende Leest.

Wil je er graag bij zijn? Schrijf je dan in via een mailtje naar Oostende Leest: info@oostendeleest.be.

 

19:30 - 20:30: DE KLAS VAN // Johannes Is Zijn Naam

Zaal Klas

Exclusieve en intieme try-out

Johannes Verschaeve ken je als de prettig gestoorde frontman van The Van Jets waarmee hij zowat alle grote podia (Werchter, Pukkelpop, AB …) onveilig maakte. Na de break-up van de band doet de Gentse Oostendenaar het helemaal alleen als Johannes Is Zijn Naam. Een poëtische crooner aan de microfoon, een ritmische woordkunstenaar op dreef. Beschouwend en uitdagend. Troostrijk en weemoedig. Absurd en porrend. Grillig en mild.

Speciaal voor FAAR komt Johannes Is Zijn Naam even piepen vanuit zijn studio. Met nieuw ruw materiaal. Unplugged, maar vol energie. In een bijzondere en intieme setting in De Klas van De Grote Post.

Tickets

 

20:00 - 21:30: FESTINA LENTE met Roman Krznaric

Zaal Grote Post

Of hoe we ons beter langzaam haasten

Theater Aan Zee en FAAR slaan opnieuw de handen in elkaar voor een avond waarin beide festivals hun thema’s aan elkaar verbinden. Wat als we het eeuwige haasten voor deze ene keer vervangen door slenteren, dobberen, aanmodderen, verdwalen en dan schijnbaar doelloos aanmeren aan de oevers van de tijd?

Sociaal filosoof Roman Krznaric is onze centrale gast op deze bijzondere avond. Met zijn twee jongste boeken De goede voorouder en Geschiedenis voor morgen wijst hij ons kortetermijndenken aan als reden voor deze turbulente tijden. Zijn bevlogenheid over de kracht van ideeën om verandering te creëren, inspireert. Maar, hij duidt er ook op hoe belangrijk het is om het juiste moment te grijpen, en tegelijk te durven vertragen om die gedroomde/verbeelde verandering door te voeren.

Terwijl politici (of mensen in het algemeen?) vastzitten in het nu, pleit Krznaric in Geschiedenis voor morgen voor een blik achterwaarts om de toekomst vorm te geven. Hij put hoopvolle lessen uit de geschiedenis om deze crises te overwinnen en onthult hoe het verleden niet alleen ons begrip van gisteren verdiept, maar ook onze relatie met de toekomst herdefinieert.

En er is meer. TAZ laat je ook kennis maken met hun drie nieuwe Golfbrekers, onthult de TAZ#25 affiche en licht in primeur een stukje van het nieuwe festivalprogramma.

Doorheen de avond weven we liederen die vervlogen tijden en dromen voor de toekomst bezingen, fragmenten poëzie en beeld door Eva Vanhoorne en Jules De Bruycker van TAZYOUTH en kersverse Letteristen.

FAAR in samenwerking met Theater Aan Zee

Tickets