Op 7 februari is er het volgende programma in De Grote Post:
Filmvertoningen
11:00 - Like They Walk on the Moon
Wat krijg je als je een concertfilm laat samenvloeien met een documentaire over de wonderen van de zee én een nieuwe interpretatie van de klassieker Moby Dick? Vuurwerk!
Kapitein Ahab van dienst is Wim Opbrouck, zijn witte walvis is het ‘Poco Adagio’ uit symfonie nr. 3 van Camille Saint-Saëns. De West-Vlaamse acteur, muzikant en theatermaker wil deze orgelsymfonie door de solisten van Brussels Philharmonic laten uitvoeren... op zee. Het podium wordt de zandbank voor de kust van Koksijde, die tijdens de herfst en lente-equinox een uurtje boven water komt. Op de achtergrond zoemen de windmolens en raast de gure Noordzeewind. Zullen Opbrouck en zijn muzikanten in hun opzet slagen? Of blijft het orkest spelen terwijl hun Titanic langzaam maar zeker zinkt?
Naast de wereldpremière op zaterdag 1 februari organiseert FFO op woensdag 5 februari een exclusieve VIP-vertoning van ‘Like They Walk on the Moon’ in De Grote Post in aanwezigheid van Brussels Philharmonic. Na de film zijn gasten uitgenodigd voor een walking dinner, met volop mogelijkheden om te netwerken.
Info & tickets
14:00 - Girls Will Be Girls
Op haar strikte kostschool bij het Himalayagebergte is de zestienjarige Mira letterlijk het schoolvoorbeeld: haar rok heeft steeds de perfecte lengte, ze behaalt altijd goede punten en ze zweert keer op keer te leven volgens de rigoureuze regels die de maatschappij, maar vooral haar moeder, haar oplegt. Maar dan ontmoet ze de nieuwe leerling Sri. Onder het mom van studiegenoot smokkelt ze hem thuis binnen, en ook Mira’s moeder Anila raakt al snel gecharmeerd. Terwijl Mira en Sri meer en meer naar elkaar toegroeien, worden Anila’s regeltjes steeds beklemmender.
Dit geladen coming-of-ageverhaal vol onderhuidse spanningen en verstikkende genderrollen is het langspeeldebuut van de Indiase filmmaker Shuchi Talati. ‘Girls Will Be Girls’ ging in première op het Sundance Film Festival, waar de film een publieksprijs won.
Info & tickets
17:00 - Oxana
De Oekraïense Oxana Chatchko ligt mee aan de basis van FEMEN, een feministische protestgroep die strijdt voor vrouwenrechten. Geregeld trekken ze persaandacht door opvallende demonstraties, vaak met geschreven teksten op hun ontblote borsten. Oxana moest in 2013 noodgedwongen politiek asiel aanvragen in Frankrijk. Terwijl ze dwaalt door de straten van Parijs, wacht ze vol ongeduld op de opening van haar tentoonstelling. Maar regelmatig wordt ze ingehaald door herinneringen aan haar verleden als activiste, trauma’s en littekens van verraad. Kan ze haar levens- en vechtlust terugvinden?
De Franse regisseur Charlène Favier maakte een bikkelhard portret van een vrouw die het pad effende voor het moderne feminisme. Als pionier van #MeToo kreeg Oxana Chatchko veel modder over zich heen, maar steeds vond ze troost in haar activisme en haar kunst. ‘Oxana’ is een unieke dramafilm over een moderne revolutionair die haar eigen leven op het spel zette om dat van andere vrouwen te beschermen.
Info & tickets
17:45 - In the Name of Blood
Een drugsoorlog in Nice neemt een fatale wending wanneer een onschuldige vader om het leven komt. Zijn gezin blijft verscheurd achter. De oudste zoon heeft een crimineel verleden en zint nu op wraak om de familie-eer te herstellen. De jongste, die priester wil worden, zoekt juist naar een vreedzame manier om het verlies te verwerken. Samen moeten de broers een manier vinden om hun gebroken gezin te helen, zonder zichzelf of elkaar te verliezen.
Tegen de achtergrond van intriges en drugsgeweld ontwikkelt zich een spannende Frans-Georgische thriller. Regisseur Akaki Popkhadze is zelf geboren in Georgië, maar woont al jaren in Nice. Hij vond dus heel wat inspiratie in zijn eigen leven. ‘In the Name of Blood’ is zijn eerste langspeelfilm, waarin bekende acteurs zoals Nicolas Duvauchelle, Denis Lavant en Finnegan Oldfield deel uitmaken van de cast.
Info & tickets
20:15 - La cocina
Het is lunchtijd in The Grill in Manhattan. De haves bestellen hun favoriete gerechten terwijl de have-nots onzichtbaar zwoegen in een krocht van een keuken. Een van hen is Pedro, een immigrant zonder papieren die er met zijn flauwe moppen de sfeer probeert in te houden. Hij is hopeloos verliefd op Julia , een serveerster. De chaos in de broeierige keuken bereikt een kookpunt wanneer blijkt dat er 800 dollar uit de kassa verdwenen is, en de bazen ervan overtuigd zijn dat iemand van het keukenpersoneel de schuldige is.
De Mexicaanse regisseur Alonso Ruizpalacios baseerde zich voor zijn Amerikaanse nachtmerrie op Arnold Weskers tijdloze theaterstuk ‘The Kitchen’ (1957). De atmosferische zwart-witbeelden en scherpe maatschappijkritiek doen denken aan ‘Roma’ van landgenoot Alfonso Cuarón, terwijl de claustrofobische keukenstress fans van ‘The Bear’ bedient. ‘La cocina’ dong op het filmfestival van Berlijn mee naar de Gouden Beer.
Info & tickets
Info, tickets & het volledige programma ontdek je op filmfestivaloostende.be.
Industrie
15:00 - Auteur talk: Raf en Jan Roosens (Comeback)
Vijf middagen staan in het teken van inspirerende gesprekssessies, geleid door moderator Ester Nwanu, waarin filmprofessionals thema’s bespreken die hen nauw aan het hart liggen. De sessies worden georganiseerd in samenwerking met deAuteurs.
Inschrijven
Dag van de Vlaamse Filmsector
Deze sectordag, georganiseerd door de Vlaamse minister van Cultuur Caroline Gennez, de Vlaamse minister van Media Cieltje Van Achter, het Departement Cultuur, Jeugd en Media, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), De Ensors en Filmfestival Oostende, biedt een platform voor de Vlaamse audiovisuele sector.
13:00 - Panel Audience Design
Het VAF streeft ernaar niet alleen de internationale promotie te versterken, maar ook meer focus te leggen op de lokale gemeenschap. Een film of serie komt immers pas echt tot leven wanneer het zijn publiek bereikt. Audience design omvat een reeks strategieën en methoden om al in een vroeg stadium van de productie inzicht te krijgen in zowel het lokale als internationale publiek, en om de betrokkenheid van de doelgroep te vergroten.
Tijdens de sectordag wordt, aan de hand van inspirerende internationale succesverhalen, kennis en praktijkvoorbeelden rond audience design gedeeld met de Vlaamse audiovisuele sector.
15:00 - Het Debat van de Ensors
Voorafgaand aan de uitreiking van De Ensors maakt FFO plaats voor een moment van verdieping en reflectie tijdens het Debat van De Ensors.
Het debat wordt tevens het sluitstuk van de sectordag en beoogt deze editie een openhartig en constructief gesprek tussen enerzijds de vertegenwoordigers van de sector, en anderzijds Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez en Vlaams minister van Media Cieltje Van Achter.
De namiddag sluit af met een netwerkdrink.
In samenwerking met Departement Cultuur, Jeugd en Media, Vlaams Audiovisueel Fonds & De Ensors
Info & inschrijven