Op 2 februari is er het volgende programma in De Grote Post:
Filmvertoningen
11:00 - Sing Sing
John ‘Divine G’ Whitfield zit vast in de maximaal beveiligde gevangenis Sing Sing voor een moord die hij niet gepleegd heeft. Om zichzelf en de andere bewoners even hun menselijkheid terug te geven, start hij een theatergroep. Hun nieuwe hobby geeft de mannen vreugde, hoop en een manier om hun gevoelens te uiten.
In dit inspirerende verhaal, geregisseerd door Greg Kwedar, worden de meeste rollen vertolkt door ex-gevangenen die zichzelf spelen, naast de Oscargenomineerde Colman Domingo als Divine G. De film werd mede geschreven en geproduceerd door Brent Buell, die tien jaar lang met gedetineerden theaterproducties opzette, van John Steinbecks ‘Of Mice and Men’ tot stukken geschreven door de gevangenen zelf. Zijn productie ‘Breaking the Mummy’s Code’ was de inspiratie voor de film. ‘Sing Sing’ ging in première in de VS en won al heel wat awards, zoals de publieksprijs op SXSW.
Info & tickets
14:00 - De wilde Noordzee
De Noordzee is een van de meest voedselrijke zeeën ter wereld en het grootste natuurgebied van onze streek. Toch weten we er bitter weinig over. De be
toverende onderwaterwereld wordt bewoond door diersoorten van alle kleuren en formaten. Allen zijn ze onderdeel van een grotere keten die onze zee levend en gezond moet houden.
Regisseur Mark Verkerk maakte van ‘De wilde Noordzee’ een epische natuurfilm. Ervaren duikers en cameramannen Peter van Rodijnen en Dick Harrewijn nemen de kijker anderhalf uur lang mee onder water. Ze lieten zich hierbij inspireren door de beroemde ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau en brengen alle bewoners van onze wateren vakkundig in beeld, van de kleinste plankton tot de spectaculaire reuzenhaai en de zeldzame blauwvintonijn.
Info & tickets
14:15 & 15:30 - Anonieme brieven
Een vrouw schrijft brieven aan haar geliefde, die vertrokken is op een lange reis. Ze vertelt over het gemis, het wachten en de leegte die haar vult. In haar woorden echoën herinneringen aan hun plekjes, hun boeken en zijn stem. Terwijl haar brieven de leegte vullen, toont Oostende – de stad van hun ontmoetingen – de stille achtergrond van haar verlangen.
De vertoning van deze kortfilm wordt gratis aangeboden aan alle liefhebbers van De Stad aan Zee.
Reserveren is verplicht.
Info & tickets
16:30 - Ernest Cole: Lost and Found
Ernest Cole was de eerste zwarte fotograaf die beelden van de Apartheid maakte. De 27-jarige Zuid-Afrikaan publiceerde de foto’s in een boek om het onrecht van het regime aan te klagen. Zijn werk ging de wereld rond, maar werd verboden in zijn thuisland. Hij besliste om te vluchten en bracht de rest van zijn leven in Amerika en Europa door. Maar ook daar bleef hij beklijvende beelden maken.
Cole overleed in 1990, maar zijn oeuvre was nog niet compleet. In 2017 werden 60.000 negatieven van zijn foto’s ontdekt in een bankkluis in Zweden. Dankzij deze documentaire van Raoul Peck (‘I Am Not Your Negro’) komt zijn vergeten werk opnieuw onder de aandacht. ‘Ernest Cole: Lost and Found’ ging in 2024 in première op het filmfestival van Cannes.
Info & tickets
16:45 - Un prophète
De negentienjarige Malik moet een straf van zes jaar uitzitten in een Franse gevangenis. Daar komt de jonge en ietwat naïeve Noord-Afrikaan voor een hartverscheurende keuze te staan: een medegedetineerde vermoorden en bescherming genieten van maffiabaas César, of zelf de kop van Jut worden.
‘Un prophète’ won de Juryprijs op het filmfestival van Cannes in 2009.
‘Un prophète’ is het rauwe maar wonderlijke verhaal van een jongeman die in de gevangenis terechtkomt en daar volwassen wordt. De film is zo goed gemaakt en gespeeld dat hij me omver blies en me nadien met tonnen energie de zaal uit stuurde.
Info & tickets
19:30 - The Seed of the Sacred Fig
Iman maakt promotie als onderzoeksrechter bij het Islamitisch Revolutionair Hof in Teheran. Hij krijgt een hoger loon en kan verhuizen naar een groter appartement, maar al snel blijkt zijn nieuwe functie een vergiftigd geschenk. Iman moet namelijk doodvonnissen ondertekenen van burgers die kritiek hebben geuit op het regime. Wanneer Imans dochters betrokken raken bij een protest op straat, valt het gezin langzaam maar zeker uit elkaar. Ondertussen nemen in het hele land de politieke spanningen verder toe.
Regisseur Mohammad Rasoulof kreeg een werkverbod en meerdere gevangenisstraffen wegens zijn kritiek op het Iraanse regime. Hij vluchtte noodgedwongen naar Duitsland en verwerkte daar rauw beeldmateriaal van de rellen in zijn thuisland. ‘The Seed of the Sacred Fig’ is een indringend familiedrama en won meerdere prijzen op het filmfestival van Cannes, waaronder jury- en persprijs.
Info & tickets
19:45 - Girls Will Be Girls
Op haar strikte kostschool bij het Himalayagebergte is de zestienjarige Mira letterlijk het schoolvoorbeeld: haar rok heeft steeds de perfecte lengte, ze behaalt altijd goede punten en ze zweert keer op keer te leven volgens de rigoureuze regels die de maatschappij, maar vooral haar moeder, haar oplegt. Maar dan ontmoet ze de nieuwe leerling Sri. Onder het mom van studiegenoot smokkelt ze hem thuis binnen, en ook Mira’s moeder Anila raakt al snel gecharmeerd. Terwijl Mira en Sri meer en meer naar elkaar toegroeien, worden Anila’s regeltjes steeds beklemmender.
Dit geladen coming-of-ageverhaal vol onderhuidse spanningen en verstikkende genderrollen is het langspeeldebuut van de Indiase filmmaker Shuchi Talati. ‘Girls Will Be Girls’ ging in première op het Sundance Film Festival, waar de film een publieksprijs won.
Info & tickets
20:00 - Hotel Poseidon
Hotel Poseidon volgt 24 uur in het leven van Dave (Tom Vermeir), een uitgebluste veertiger die in het bouwvallige hotel van zijn overleden vader woont. Hij vult er zijn dagen met luisteren naar ruis op een oude walkman, het ontlopen van zijn dominante moeder (Tania Van der Sanden) en het incasseren van vernederingen door zijn vriendin (Ruth Becquart).
Dave wil liefst met rust worden gelaten... maar de komst van een mysterieuze gast (Anneke Sluiters) en een onbetrouwbare vriend (Dominique Van Malder) zet een reeks magische en surreële gebeurtenissen in gang...
Info & tickets
22:15 - Hard Truths
Pansy is alles beu. De kassabediende glimlacht niet genoeg, een verliefd koppel in de meubelwinkel is dan weer veel te vrolijk. Ze klaagt en zaagt de hele dag door, staat woedend op en gaat woedend slapen. Haar huis heeft de charme van een steriele hotelkamer en ongedierte in de tuin is haar ergste nachtmerrie. Haar man en haar zoon staan erbij en kijken ernaar. Reageren hebben ze jaren geleden al opgegeven. Wanneer we kennismaken met haar zus Chantelle, lijkt die volledig het tegenovergestelde: een warme, goedlachse vrouw, een geliefde kapster en een attente alleenstaande moeder van twee succesvolle dochters. Wat is er toch zo misgegaan bij Pansy?
Britse filmmaker Mike Leigh herenigt zich met de actrice Marianne Jean-Baptiste, die voor haar rol in Leighs film ‘Secrets and Lies’ (1996) een Oscarnominatie in de wacht sleepte. Dit sober drama vol medeleven ging in wereldpremière op het Toronto International Film Festival.
Info & tickets
Info, tickets & het volledige programma ontdek je op filmfestivaloostende.be.
Industrie
17:00 - Talk: Casting in Europese coproducties
Hoe breng je creativiteit, technologie en marktbehoeften samen in het casting proces voor Europese coproducties? In dit panel delen producenten, casting directors en Filmmakers Europe hun ervaringen en inzichten. Ze bespreken de rol van casting bij financiering, creatieve keuzes en internationale samenwerking en belichten hoe het casting-landschap in Europa zich blijft ontwikkelen.
Dit panelgesprek zal grotendeels in het Engels gevoerd worden.
Inschrijven