De Grote Post

SHHH 2023: Helga Fanderl + Rondom mooie ogen + Isabelle Cornaro ii

Monokino
za 16 sep 14:00
16 sep
14:00
  • 16 sep
    14:00
    De Grote Post, Oostende
    zaal Klas

Shhh neemt de kracht en poëzie van stille film als uitgangspunt voor screenings en performances. 

Voor de vijfde editie kijkt het festival naar het verleden, het heden en de toekomst van stille beelden met speciale aandacht voor de raakvlakken tussen film, beeldende kunst en muziek… en natuurlijk, zoals altijd: de zee, op het scherm en op locatie!

Programma

15/09 in KAAP

20:00 - JASPER RIGOLE, Zeven soorten Zee
Live Muziek: THOMAS SMETREYNS, MARIEKE BERENDSEN, JACOB VANNESTE
22:00 - ISABELLE CORNARO, I

16/09 in De Grote Post

14:00 - HELGA FANDERL, Am Meer I + II
15:30 - Rondom Mooie Ogen met HENRI STORCK, ALAIN RESNAIS, MAN RAY, HANS RICHTER, FRANCIS BRUGIÈRE & OSWELL BLAKESTON, TAKAHIKO IMURA, BRITISH PATHÉ
Live muziek: CASPER JACOBS
17:00 - ISABELLE CORNARO, II

17/09 in KAAP

20:00 - Seanemaximiliaan met AGATA JASTRZABEK, GWENDOLYN LOOTENS, SAODAT ISMAILOVA, NICOLAS KOZAKIS & RAOUL VANEIGEM, ANGELA AL SOULIMAN, JACQUELINE MESMAEKER, MED HONDO
Live Muziek: CARTE NOIRE

Het programma uitgelicht

Kunstenaar Jasper Rigole toont een selectie home-movies uit het door hem opgerichte IICADOM-archief (The International Institute for the Conservation, Archiving and Distribution of Other people’s Memories), waar hij naast de bezieler ook de enige archivaris van is. De beelden die Rigole selecteert worden door Thomas Smetryns in samenwerking met Marieke Berendsen en Jacob Vanneste van een soundtrack voorzien.

Naast een medium waarmee ontelbare vakantiefilms gemaakt werden, is 8mm een artistiek medium. Kunstenaar Helga Fanderl draaide sinds de jaren 1980 meer dan duizend films op 8mm die ze gebruikt voor vertoningen en tentoonstellingen. Voor SHHH selecteert ze werk dat een link heeft met de zee. In alle stilte worden haar beelden in De Klas van De Grote Post getoond.

Naast Fanderl is kunstenaar Isabelle Cornaro de artist in focus van deze editie. Cornaro toont een selectie van haar werk en brengt dit samen met films uit de historische avant-gardes en experimentele film, naast werk van hedendaagse makers.

Met Steven Jacobs duiken we in de Oostendse kunst- en filmgeschiedenis. Filmmaker Henri Storck was bevriend met de Franse surrealist en autodidact Felix Labisse. Labisse was neergestreken in Oostende vanwege zijn fascinatie voor Ensor. Labisse en Storck maken samen Voor je mooie ogen een surrealistische film waarin ogen centraal staan. Vertrekkende van dit werk, neemt Jacobs ons mee in een filmles over ogen en Labisse. De les van Jacobs wordt muzikaal ondersteund door Casper Jacobs.

Voor het eerst wordt Seanemaximiliaan georganiseerd door Gwendolyn Lootens en Gawan Fagard. De oprichters van Cinemaximiliaan veruilden enkele jaren geleden Brussel voor Oostende en besloten een nieuwe koers te varen en zich weer op hun artistieke werk te richten. De vele vrienden die zij maakten, nodigen ze op zaterdag uit in Oostende voor een warme familiedag aan zee. Naast hun vrienden, worden ook de bezoekers van SHHH uitgenodigd om mee te eten, iets te drinken en samen film te kijken.

Het festival eindigt met Ballade aux sources, de eerste film van Med Hondo die pas recent teruggevonden werd. In tegenstelling tot alle andere films die we dit jaar tonen, was deze film van origine niet stil, maar verloor ze haar stem pas vele jaren later. Het Brusselse slam poetry collectief Carte Noire, neemt de handschoen op en geeft Ballade aux sources haar stem terug.

Tot slot willen we een woord van dank richten aan de Stad Oostende, haar inwoners – die ons elk jaar met open armen ontvangen – in de eerste plaats, maar daarnaast ook aan het stadsbestuur, zonder wiens steun deze editie niet kon bestaan. 

Meer informatie op de website van Monokino.

Credits

met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, de Franse ambassade en de stad Oostende.