De klas van Tine
-
11 okt20:00De Grote Post, Oostendezaal Klas
In de Klas van Tine spreekt Tine met haar gasten over leven en dood, over nieuw leven en het in stand houden van bestaand leven, over het wereldlijke en het kleinmenselijke. Het gaat over het kolossale en over het microscopische. De sprekers hebben allemaal een verrassende en verfrissende kijk.
Hoe plankton de wereld heeft veranderd
De eerste gast van deze reeks is marien bioloog Jan Seys. Hij dompelt je onder in het mysterie van het plankton.
Minuscuul klein, nauwelijks zichtbaar voor het oog, drukt het in de oceaan zwevende leven (‘plankton’) haar stempel op onze planeet. Het levert zuurstof, buffert in belangrijke mate de nefaste klimaateffecten en is bron van de meeste voedselwebben in de zee. Samen met haar grotere collega’s, de macro-algen, voorziet het in nieuwe bio-producten ingezet in de geneeskunde en de voedingssector.
Anderzijds vormt fossiel plankton de koolstofbron voor aardolie (petroleum) en aardgas, waarop onze moderne westerse maatschappij al eeuwen floreert. Cynisch genoeg, wordt uit petroleum ook plastic vervaardigd, dat dreigt straks talrijker de worden in de wereldzeeën dan het plankton zelf … Of hoe de productiviteit van onze oceaan niet los te zien is van de andere ‘P’s.
Jan Seys
Jan Seys is als marien bioloog gebeten door zee en kust. Na twaalf jaar wetenschappelijk onderzoek tekende hij in 2000 als communicatieverantwoordelijke bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Vanuit die functie brengt hij zijn kennis en fascinatie voor de zee – als spreker, auteur en organisator van evenementen – graag over op een breed publiek. In het tijdschrift De Grote Rede en het boek Onze Kust anders Bekeken (Bronzen Huis, 2009) neemt hij de lezer mee op een enthousiasmerende, virtuele en nooit eerder vertelde reis langs onze Noordzeekust.
Tine Van Aerschot
Tine Van Aerschot (1961) ontwikkelde zich van grafisch vormgever tot dramaturg, schrijver en theatermaker. Ze debuteert in 2006 als toneelauteur en -regisseur met het kleinood I have no thoughts, and this is one of them. Met weldoordachte middelen maakt ze heel intieme en intense voorstellingen. De grote sterkte van haar stukken ligt in de rake teksten en de acteurs die ze vertolken.
In 2017 verhuisde ze naar Oostende. Met De Klas van Tine wil ze een bijdrage leveren aan het culturele gebeuren van De Grote Post en de stad. Vorig seizoen was ze nog in residentie in De Grote Post.
Elke tweede donderdag van de maand
- 08.11 | Doula Veerle Peeters over het begin van het leven
- 13.12 | Gosie Vervloessem over de kracht van planten die altijd overleven
- 14.02, 14.03, 11.04 en 09.05 > hou onze website in de gaten voor de sprekers.
Praktisch: Het klaslokaal waar deze sessies zullen plaatsvinden, is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.